Decydując się na otwarcie restauracji, cukierni czy kawiarni należy pamiętać, że poza pięknym wnętrzem, które widzą i z którego korzystają klienci, lokal powinien posiadać również odpowiednie zaplecze. Choć meble do gastronomii nie są zazwyczaj widoczne dla klientów, lokal nie mógłby bez nich funkcjonować. Właśnie z tego względu odpowiednie zaaranżowanie zaplecza i kuchni jest kluczowe przy prowadzeniu biznesu gastronomicznego.

 

Meble do gastronomii – niezbędne elementy

Wybór mebli będzie się różnił w zależności od typu prowadzonej działalności. Jednakże, w każdym lokalu musi się znaleźć podstawowe wyposażenie i kilka sprzętów, bez których ciężko byłoby funkcjonować. Są wśród nich elementy takie jak: stoły robocze, miejsce do przechowywania produktów suchych, chłodnie, ciągi grzewcze, regały na naczynia czy zaplecze sanitarne. Są to aspekty, które musimy wziąć pod uwagę kupując meble do gastronomii.

Wybór wyposażenia do lokalu gastronomicznego musi być dobrze przemyślany i przewidywać wszystkie aktywności odbywające się na zapleczu i w kuchni konkretnego lokalu gastronomicznego. Ważne jest, aby pamiętać, że meble do lokali gastronomicznych nie muszą być charakteryzować szczególnym stylem czy wzornictwem. Najistotniejsze jest ich funkcjonalność i odporność na uszkodzenia podczas codziennego użytkowania.

 

Meble do gastronomii – czym kierować się przy wyborze?

Meble do gastronomii muszą być przede wszystkim praktyczne oraz spełniać wymogi związane z przepisami sanitarnymi. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kwestie takie jak: wytrzymałość na uszkodzenia i temperaturę oraz łatwość w utrzymaniu czystości.

Meble ze stali nierdzewnej są bardzo popularnym wyborem. Spełniają większość kryteriów, którymi powinny odznaczać się meble do gastronomii. Są niezwykle praktyczne oraz trwałe, dlatego ich popularność w restauracjach nie maleje. Stal nierdzewna, z której są wykonane, jest niepalna i nie wygina się w kontakcie z bardzo wysoką temperaturą. Wyróżnia się również wytrzymałością na duży ciężar oraz ulega zużyciu zdecydowanie wolniej niż meble wykonane np. z drewna.

 

Meble do gastronomii na wymiar – najlepszy wybór dla wschodzącego biznesu

Meble robione na wymiar są bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem. Dzięki dobremu projektowi możliwe jest uzyskanie optymalnej powierzchni roboczej, łatwe zachowanie mebli w czystości i zapewnienie bezpieczeństwa w codziennym użytkowaniu.

Decydując się na meble do gastronomii na wymiar możemy dostosować ich gabaryty wprost do wymiarów pomieszczeń. Dzięki temu unikniemy powstawania zakamarków, w których może zbierać się brud i zanieczyszczenia. Indywidualnie zaprojektowane meble wpasują się w potrzeby konkretnej działalności gastronomicznej. Dobry projekt powinien przewidywać miejsce na sprzęt kuchenny, szafy, miejsce do pracy i odpowiednie ciągi komunikacyjne.

Niezależnie od wyboru rodzaju mebli watro pamiętać, o tym, że odpowiedni projekt i organizacja przestrzeni gwarantują sprawną pracę w kuchni i bezpieczeństwo pracowników.

 

Meble do gastronomii od Vonart – postaw na jakość i

Jeśli potrzebujesz pomocy przy zagospodarowaniu nowego lokalu gastronomicznego, skontaktuj się ze specjalistami Vonart. Nasza firma posiada własną fabrykę mebli oraz doświadczenie przy projektowaniu mebli ze stali nierdzewnej. Wykonamy dla Ciebie jakościowe meble do gastronomii i wesprzemy Cię w procesie montażu na miejscu. Sprawdź naszą ofertę już dziś i stwórz z Vonart meble dopasowane do Twoich potrzeb.